Monday, June 13, 2016

Den 45: V lese

Vyhořelý les - tábořiště pod borovicemi
Míle 589 - 604
Celkem 15 mil


Vstávám za svítání pod ohořelými kmeny dubů a borovic. Noc byla po dlouhé době chladná a povrch spacáku je promočený ranní rosou. Několik dalších mil procházím napříč spáleništěm. Stopy na pěšině ukazují, komu jsem v patách: Přede mnou tudy dneska šel jeden hajkr a dva ptáci.


Na míli 592 vyhořelý les končí. Za hlasitého zpěvu cikád kráčím ve stínu kvetoucích borovic a dubů.


O kousek výš na hřebeni procházím kolem meteorologické stanice. Stanice měří směr a rychlost větru v několika výškových úrovních. Myslím, že údaje jsou využívány k řízení nedaleké větrné farmy.


Pěšina stoupá vzhůru nádherným dubovým lesem. Se stoupající výškou se ochlazuje a začíná foukat ranní vánek. Ulehám do měkké trávy pod jedním z dubů, pochutnávám si na oříškách a rozinkách, které jsem předevčírem vyfasoval z hajkr boxu, a pak stoupám po pěšině výš. Smíšený dubový a borový les se podobá lesu v Čechách. Spatřit takový les je na trase PCT v Kalifornii vzácnost. V korunách stromů zpívají ptáci, na kmenech borovic vyrůstají choroše, mezi stromy se ukrývají žulové skalky a pěšina je vystlaná vrstvou jehličí.


Už vím, proč se budu muset vrátit domů. Chyběl mi les! V lese se cítím být v bezpečí. Kromě občasných směrovek "PCT" a pelyňkových keřů v podrostu na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že nejsem v Čechách.


Vzduch je tady čistý. Kmeny starých borovic  jsou porostlé lišejníkem. Duby se větví často hned od země - nejspíš v důsledku požárů, kdy původní strom shořel a nové výhonky vyrazily od kořene. Na lesní cestě pozoruji užovku.


Krátká odbočka vede k vydatnému prameni "Robin Bird Spring". U pramene potkávám hikery Passporta a Irobota. Čepujeme vodu a vaříme večeři. Hajkra s přezdívkou "Passport" jsem naposledy potkal před několika týdny v pohoří San Gabriel. Na ochucení přidávám do instantních nudlí (úlovek z hajkr boxu) nakrájené plody juky. Uvařené chutnají ještě lépe, než syrové.


Po chutné večeři se vydávám ještě o kousek dál. Zhluboka dýchám voňavý lesní vzduch. Nade mnou se zdvihají nové, stále ještě zalesněné hřbety. Kousek mimo stezku za žulovým balvanem objevuji skryté místečko v jehličí a ve stínu jedlí a borovic, v lese, jdu do hajan.



1 comment:

  1. Good to see some proper trees. May you hike into more tall trees. ~R

    ReplyDelete