Saturday, August 27, 2016

Den 117: Lišejníky

Lesní hřeben nad údolím Zelených pramenů - les pod Supí skálou ("Vulture Rock")
Míle 1731 - 1751
Celkem 20 mil

Po třech nocích v civilizaci se znovu probouzím v lesním tichu. Děkuji svému Stvořiteli za šumění lesa, za zpěv ptáků, a za dar života. Jak jen to jde, uvádím místo pod karimatkou zpět do divokého stavu, aby nebylo poznat, že jsem tady tábořil.



S ranním rozbřeskem potkávám první hajkry, jdoucí z Kanady na jih. Pěšina mě vede mezi borovicemi a vysokou travou k silnici s poučnými tabulemi o místních sovách.



Za silnicí stezka mírně stoupá do úbočí jižního svahu mezi duby. Připadám si, jako bych se ocitl doma v Čechách ve svazích Doupovských hor.




Lesy a loukami pokračuji do mělkého údolí ke stavidlu vodní nádrže Hyatt, která tak trochu připomíná některý z českých rybníků.



V blízkosti hráze se nachází kemp s vodovodním kohoutkem. Nabírám tři litry vody na dalších deset mil a na pařezu, který mi poslouží jako sedačka i prkýnko, chystám vydatný oběd: rýži s bujonem, česnekem, smaženou cukýnou a cibulkou. Tři cukýny jsem si vzal v neděli na poště z hajkr boxu.



Mezitím kolem procházejí jezdkyně na koních. Koně chvilku nedůvěřivě větří vůni smažené cibule a česneku, ale na povel a mírné zatažení za uzdu jdou poslušně dál. Později se kolem prožene i několik hajkrů. Jsem sice ranní ptáče, ale na oběd skoro vždycky dělám dlouhou přestávku, během které mě ostatní hajkři doženou a většinou i předeženou. Většinu z nich znova dostihnu příští den ráno, a tak se potkáme několik dní po sobě :-)
Následující trasa vede střídavě lesy a skalnatými lesními palouky v místech, kde na povrch vystupují vyvřelé horniny.



Les je hospodářský s výběrovou těžbou dřeva, po které v lese zůstávají tlusté pařezy. Z pařezů vyrůstá kapradí i nové semenáčky. Místy jsou ponechány pahýly odumřelých stromů - svědků dávného požáru nebo zásahu bleskem.



Tak jako se prodlužují vousy hajkrů směřujících k severu, prodlužují se i lišejníky visící na smrcích, dubech a borovicích. Některé smrky připomínají vousaté Krakonoše.



Začíná se šeřit, když přicházím k potoku - dalšímu vodnímu zdroji. Podél potoka se pase stádo krav. Je čas začít se porozhlížet po místě na nocleh. Zabočuji mezi husté smrky a za hustníkem nalézám skryté místečko v jehličí.


1 comment:

  1. Hi Jiri!! It is so fun to watch your trip from my computer! Thank you for the postcard. You are very special to us and we pray for your safety and that your hike continue to be an amazing experience. God bless you! Lyle, Mary and the kids

    ReplyDelete