Wednesday, September 14, 2016

Den 135: Indiánské léto

Les v indiánské rezervaci nad údolím říčky Warm Springs River - sedlo nad průsmykem Barlow
Míle 2059 - 2086
Celkem 27 mil



Ráno se probouzím brzy skoro ještě za tmy ve starém jehličnatém lese na území indiánské rezervace. Probouzí se i veverka, která šplhá v koruně smrku přímo nade mnou. K snídani vařím vločky a plný ešus horkého čaje, mezitím se rozednívá a vyrážím na cestu. Vodu nabírám z říčky, kde na blízkém tábořišti několik hajkrů ve stanech ještě tvrdě spí. Lesní podrost tvoří kapradí, javory a rododendrony.



Za kopcem trasa PCT opouští indiánskou rezervaci a vstupuje do národního lesa "Mount Hood". Na skalních svazích se javorové listy začínají barvit do červena. Sluníčko má ještě sílu a po několika dnech znovu nasazuji klobouk a sluneční zobák. Nastalo "indiánské léto", čas hojnosti, kdy dozrávají šišky, a lesy oplývají nejrůznějšími druhy hub a borůvek. Ranní mrazíky vypudily z lesů komáry; je nejlepší čas strávit v lese celý den, dříve než nastane podzimní období dešťů a napadne první sníh.



Pod skalami vytékají potoky a prameny čisté vody. Tečou i prameny, označené v průvodci z roku 2015 jako vyschlé. Loňská zima byla v této oblasti bohatá na sníh a stačila doplnit zásoby mělkých podzemních vod.




Potoky napájí přehradní nádrž Timothy Lake. Je víkend a k přehradě a do okolních lesů vyrazili tábořit desítky rybářů, jezdců na koních, rodin s dětmi, trempů i obyčejných tuláků. Jeden z jezdců na koních mi věnuje jablíčko jako posilu na další cestu.



Po lávce přes říčku Clackamas přicházím k rozcestníku. Krátká odbočka vede k jezírku "Little Crater Lake" ("Malé Kráterové jezero").



Jezírko je napájené podzemní vodou a teplota vody ani v létě nepřesahuje dva stupně. Barva vody skutečně připomíná kráterové jezero. Sluníčko pálí, a tak se přidávám k psům a dvěma odvážným plavcům a skáču do ledové vody.




Mezitím k rozcestí dorazila parta jezdců na koních. Stezka pokračuje mírně do kopce k lesní studánce. V lesích okolo studánky roste plno hub. Některé houby jsou určitě jedlé, ale dochází mi zásoby plynu, a proto sbírání hub a houbovou smaženici odkládám na později, až se naučím americké houby lépe rozpoznávat.





Na vrcholu kopce se otevírá pohled na sopku Mount Hood: nejvyšší horu státu Oregon s ledovci na vrcholu.


Stezka sestupuje do sedla, překračuje silnici a stoupá na další hřeben. Na hřebeni mezi borovicemi a osikami nacházím ukrytý plácek, kde rozprostírám karimatku a pod širákem usínám.

No comments:

Post a Comment