Wednesday, September 21, 2016

Den 137: Na obzoru Washington

Západní svah hory Mount Hood - Hřeben na jih od pramene Indian Springs
Míle 2100 - 2123
Celkem 23 mil

Vstávám za svítání a v ešusu nechávám namočit ovesné vločky s oříšky a rozinkami. Zásoby paliva mi včera došly, ale i studený pokrm mě zahřeje. Nacházím se na západním úbočí sopky Mount Hood a na míli 2100 pacifické hřebenovky. Vrchol sopky zahalují mraky. Z ostrohu nad hlubokými údolími je na severozápadě vidět další sopečný masiv. Podle tvaru by to mohl být Mount St Helens ve státu Washington, který se proslavil mohutným výbuchem v roce 1980. Po explozi se výška sopky snížila o několik set metrů a vytvořil se hluboký kráter.

Trasa PCT překračuje několik dravých, do šeda zbarvených potoků napájených ledovci. U jednoho z potoků na chvíli ztrácím orientaci, ale včas vytahuji mapu a vracím se na správnou stezku. Pěšina pokračuje k vodopádům Ramona Falls a pak stoupá serpentinami vzhůru. V půlce dokonce potkávám hajkra Muffinmana, který z se z Ashlandu svezl ke kanadské hranici a teď se vrací po PCT na jih.

Na hřebeni pak potkavam turisty, kteří si nejprve myslí, že jsem Ranger co kontroluje povolení k vstupu do divočiny. Stezka pokračuje k tábořišti se stolkem a lavičkami, překračuje silnici a dráty vysokého napětí v sedle Lolo pass, a vstupuje na území ochrany vodních zdrojů v povodí nádrže "Bull Run", které je hlavním St vody pro město Portland.

Z úzkého hřebene je vidět na zaledněný Mount Hood i na trojici sopečných vrcholů ve státu Washington: Mount St Helen's, Mount Adams a nejvyšší vrchol Mount Rainier.

Rovnoběžně s hřebenem vede opuštěná lesní cesta. Na cestě pod stromy je moje dnešní tábořiště, kde pod širákem jdu spát.

Poznámka: V Cascade Locks jsem ztratil mobil, a proto je tento a příští zápis bez fotografií. Pro ilustraci přikládám záběr sopek Mount St Helens, Mount Rainier a Mount Adams pořízený o tři dny později a několik desítek km severněji.

No comments:

Post a Comment