Wednesday, May 25, 2016

Den 26: Ostrovy v oblacích

Tábořiště na větrném hřebenu - tábořiště pod vrcholem Baden-Powell
Míle 356 - 379
Celkem 23 mil


Ráno bylo mrazivé a povrch spacáku bílý od jinovatky. Během pár minut jsem se sbalil a vyrazil na cestu, abych se zahřál.
Pohoří San Gabriel je zeleným ostrovem uprostřed pouště. Na západ leží rozlehlé souměstí Los Angeles, na východ vyprahlá Mohavská poušť.


Obě pouště ležely pod pokličkou oblaků. Později mlha stoupla až na hřeben a koruny borovic pokryla silná námraza - ledové destičky o velikosti rybích šupin.


Les připomíná hřebenové partie Krkonoš a Krušných hor. Objevují se smrky a lyžařské vleky.


V horském sedle v mlze potkávám staré známé: Bluecheese z Německa, Hungry a Pikelou z Aljašky, 111 a dvě dvojice Švédů. Je zde také Zina s psem a věrným přítelem Molly, který nese vlastní baťůžek a společně sem došly až z Mexika. Dělíme se o studené pivo a horký zelený čaj. Rozcestník ukazuje vzdálenost do Mexika a do Kanady.


Oblaka na několik hodin sestupují níž. Využívám slunečních paprsků k vysušení mokrého spacáku. Následuje výstup na vrcholek Baden-Powell, pojmenovaný na počest zakladatele amerického skautingu.


V sedle u parkoviště zastavuje auto, děda nás zdraví a nabízí rozinky, oříšky a další pochutiny na doplnění energie. Posílen se vydávám napřed vzhůru na vrchol. Ve svazích leží zbytky sněhu a místy se otevírá pohled dolů do pouště. Mraky oblačnosti od  Tichého oceánu se převalují přes horský hřbet. Vzduch je řídký (2800 m nad mořem) a mrazivý.


Rychle píšu zápis do vrcholové knihy a urychleně sestupuji dolů na severní stranu hřebene. Po 2 km jsem dorazil do malého tábořiště, kde už postavili stany Švédové. Stavím stan hned vedle jako dodatečnou ochranu před mrazem a větrem, oblékám všechny vrstvy a promrzlý zalézám do teplého spacáku.



No comments:

Post a Comment