Friday, May 6, 2016

Den 6: Zápolení lesa s pouští

Míle 47 - 66
Kemp Mount Laguna - suché koryto potoka
19 mil


Probouzím se za ptačího zpěvu v lesním tábořišti. Kemp "Laguna" je útulné tábořiště s pitnou vodou, WC a sprchami. Poplatek za přespání je 21 dolarů za skupinu 8 pěších turistů - 3 dolary za jednoho.
Rychle balím karimatku a spacák, a za svítání vycházím na pochod. Následující úsek hřebenovky prochází bitevní zónou, kde les svádí tuhou poziční válku s rozšiřující se pouští. Na několika místech jsou vidět ohořelé kmeny borovic a na pár místech ve stínu skal naopak mladé borovicové semenáčky, obsazující nové území pro les.
Zastavuji se u piknikoviště "pionýrská pošta" na staré poštovní koňské trase z období krvavých bitev indiánů s bílými muži o holé přežití. Indiáni žili kočovným způsobem, v létě lovili nahoře v lese a na zimu se vždy stěhovali dolů do pouště. V piknikovišti vařím snídani, dohání mě Češi, a potkávám staré veterány které jsem viděl na stezce včera a předevčírem:  říkají si Hůůč, Majk a Majk.


Vysoko nad strmým srázem do pouště jsou náhrobní kameny hajkrů a bajkrů, kteří se tady cítili doma.


Stezka pokračuje na hraně srázu. Vrchol daleko na obzoru je San Jacinto, dílčí cíl trasy.


Zásoby vody ubývají, a proto volím odbočku k nejbližšímu vodnímu zdroji. Voda má nazelenalou barvu a podle cedule je určená pro koně. Poprvé testuji vodní filtr (úspěšně!)


K večeru stezka ožívá. Mezi kameny se ukrývá ještěrka (phrynosoma blainvillei) a přímo na pěšině se vyhřívá chřestýš, kterému se vyhýbám širokým obloukem.


Následuje celkem brutální sestup do kočárové soutěsky ("Chariot Canyon"). Dvě míle za soutěskou objevuji suché koryto potoka mimo stezku v křoví a ukládám se ke spánku. Zatím jsem ještě ani jednou nemusel použít stan :-)


No comments:

Post a Comment