Monday, May 30, 2016

Den 30: Fénix vstávající z popela

Bývalé tábořiště "Big Buck" - skalní město "Vasquez Rocks"
Míle 424 - 451
Celkem 27 mil (opět vyrovnán mílový rekord :-)


Opuštěné tábořiště "Big Buck" se ukázalo jako vynikající místo na přespání. Ze spacáku jsem pozoroval padající hvězdy. Dnešní etapa PCT prochází oblastí, kde v minulých letech řádily ničivé požáry. Kam oko dohlédne, ohořelé kmeny dubů borovic. Jako bájný pták Fénix vstávající z popela mezi ohořelými kmeny rozkvétá nový život.


Na několika málo místech stromy jako zázrakem přežily. V jejich okolí vyrůstají nové stromky.


Dlouhé a náročné stoupání na vrchol Mount Gleason je u konce. Na vrcholu potkávám zkušeného tuláka jménem Samson, který prošel celou Apalačskou stezku (hřebenovka Apalačského pohoří). Pod sebou vidíme v mlze centrální kalifornské údolí a na kamenech se vyhřívají desítky ještěrek.


Na severu se otevírá pohled na skály Vasquez rocks a městečko Aqua Dulce - zde leží vyhlášená občerstvovna "Tulácké Nebe" (Hiker Heaven), můj zítřejší cíl.


Následuje příjemný úsek po vrstevnici mezi spoustou kytek.


Před sebou v dálce vidíme serpentiny PCT sestupující dolů z hor. Čeká nás sestup více než 1000 výškových metrů (1 km).


Ve třetině sestupu se nachází vítané odpočinkové stanoviště: rangerská stanice "North Fork" se stromy a piknikovými stolky. Spolu s dalšími ranními ptáčaty: Brownies, Dizzy, Samson a Skečpad si pochutnáváme na obědu. Dojídám poslední zásoby jídla. Na drobky jídla od procházejících tuláků číhá havran.


Následující 2 třetiny sestupu jsou docela strmé. Stezka se klikatí a plazí jako had okolo skalních vychozů a bočních hřbetů. Po cestě vidím jednoho skutečného hada: chřestýše, roztaženého přes pěšinu. Dříve než z kapsy vytáhnu mobil, had se odplazí pryč do křoví.


Cestou se mi sbíhají sliny, když pomyslím na mysli tyčinky. Ty mě čekají v obchůdku v autokempu "Acton KOA" na dně údolí. Kupuju celkem 4 tyčinky "granola bar", ovocný nanuk a  dvoje čipsy za $7.50. U obchůdku potkávám spoustu dalších hajkrů, staré i nové tváře. Jeden z nich se se všemi dělí o basu piv. Je prázdninový víkend a autokemp je plný, a tak se dost z nás rozhoduje pokračovat dál a zakempovat někde na divoko, blíž k tuláckému nebi.


Překračujeme železniční trať a místo, jde byla v roce 1993 dokončena souvislá stezka Pacifické hřebenovky napříč USA. Stezka stoupá do skoro holých vrchů a slepencových skal, klesá do suchého údolí, a úzkým tunelem (propustkem pro občasný potok) podchází dálnici č. 14.

Za dálnicí začíná skalní město "Vasquez Rocks", pojmenované podle mexického loupežníka Vasqueze. Pod jedním ze skalních převisů se uvelebuji ke spánku. Zítra možná dostihnu český tým!




No comments:

Post a Comment