Saturday, May 7, 2016

Den 8: Zálivka Kaktusů

Míle 77 - 101
Kemp Stagecoach - Barelový pramen
24 mil (plus 3 míle od mimo stezku - zatím nejdelší etapa)


V kempu "Stagecoach" táboříme spolu s asi deseti hikery z USA a z Kanady, pereme prádlo, operujeme puchýře a vyměňujeme si zážitky z trasy. Hada viděli na pěšině skoro všichni. Večer začal foukat docela silný vítr a všude poletoval písek, a tak jsem poprvé vyzkoušel jednomužný stan "rakev". Když se člověk do stanu zvládne nasoukat, spí se v něm docela dobře.
Ráno mě budí kapky deště a vstávám ještě za tmy s cílem dohonit skupinu českých kolegů. Brzy se rozednívá a kohout kokrhá. Kousek duhy tentokrát neznamená konec deště, ale začátek.


Stezka vede pod silničním mostem suchým korytem potoka u křižovatky "scissors crossing" a a mostem stoupá mírnými serpentýnami vzhůru do hor San Felipe. Svahy jsou plné stovek obrovských kaktusů.  Za první serpentýnou začíná mírný déšť, který postupně zesiluje a zalévá kaktusy.


Písčitý povrch stezky je příjemný na chodidla (Dobrá zpráva pro puchýře). V lahvích nesu zásoby šesti litrů vody - následující zdroj je až na milí 101). Dešťová voda se rychle vsakuje, je to jako by kaktusy pily vodu plnými doušky. Nahoře na hřebeni se přidává prudký vítr. Stezka prochází územím, kde v minulých letech řádil požár. Mezi ohořelými keři se už ale objevuje nová vegetace.


Déšť trvá až do pozdního odpoledne. Na skalách suším ponožky, rozsáhlé spaleniště končí,a pěšina vstupuje do hustého porostu keřů s kvetoucími kaktusy.


Krajina je opět sytě zelená. Stezka prochází kolem kozí jeskyně, obepíná úbočí kopců a sestupuje dolů směrem k prameni. Za chvilku se objevuje značka "100 mil". Rozhodl jsem se pokračovat až k tábořišti u Barelového pramene (Barrel Spring). Nebylo to nejlepší rozhodnutí. Znovu začíná pršet, rychle se stmívá a když konečně sejdu mezi stromy, marně hledám pramen a tábořiště. Nakonec v hustém dešti narychlo stavím stan v písčitém korytě.
Poučení pro příště: nedávat čelovku až na samé dno batohu :-)


No comments:

Post a Comment