Tuesday, July 12, 2016

Den 69: Národní park Yosemite

Tábořiště v údolí Lyell Fork - Tuolumne Meadows - sedlo Cathedral Pass
Míle 931 - 942 na PCT plus 7 mil na odbočce ke Katedrálovým jezerům (Cathedral Lakes)


Nacházím se v ledovcovém údolí horské řeky Lyell Fork, jedné ze zdrojnic řeky Tuolumne v Yosemitském národním parku. Louky na v údolí jsou šedobílé a trávu pokrývá docela silná vrstva jinovatky.


Pomalu tekoucí řeka meandruje plochým dnem údolí a na čerstvé trávě se pasou jeleni. V řece plave spousta duhových pstruhů.


Probíhají práce na přetrasování stezky mimo louku, aby se zabránilo erozi půdy. V lesíku roste i pár hub. Řeka Lyell Fork postupně přibírá další přítoky a nabírá na síle a rychlosti. Přítoky i hlavní tok překračujeme pohodlně po mostech. Blížíme se do osady Tuolumne Meadows, východisko na turistické stezky ve srdci národního parku.


Povolení, které mám na PCT, dovoluje na území parku tábořit pouze u PCT stezky. Pro vstup do ostatních divokých části NP včetně horského přechodu do hlavního Yosemitského údolí je třeba zvláštní permit. Proto se zastavuji v rangerské stanici ("Wilderness Center"). Mám štěstí: Na dnešek jsem získal poslední z dostupných povolenek pro přechod trasy "JMT" z Tuolumne Meadows přes Cathedral Lake a skalní dóm "Clouds Rest" k vodopádům do Yosemite Valley. Na nejznámější skálu "Half Dome" povolenka vstup neumožňuje - na tu by bylo třeba vystát frontu 1 až 2 dny v předstihu - ale mám dovoleno jednu noc v divočině tábořit. Navíc vrchol "Clouds Rest" je o dost vyšší než slavnější "Half Dome".
Rangerka mě seznamuje s pravidly pobytu v divočině, podepisuji permit, a mohu vyrazit. Do zítřejšího podvečera musím stihnout dojít do Yosemite Valley, odkud v pět jede autobus zpátky na PCT do Tuolumne Meadows.


V osadě Tuolumne Meadows se nachází kemp, pošta, malá prodejna a autobusová zastávka. Na zastávce se potkávají cestovatelé a cestovatelky: pěší, cyklisté i motoristé.


Na poště odesílám obálku s mapami na další etapu, v obchodě dokupuji pár zásob (čerstvé pomeranče a avokádo), zdravím se s hajkry a pak s povolením v kapse vyrážím na stezku směrem k jezerům "Cathedral Lakes". Na stezce se míjím s početnou skupinou koní, kteří na zádech nesou zásoby do odlehlé lesní rangerské stanice.


Stoupám vzhůru, objevují se zbytky sněhu a z lesů vystupují hřibovité žulové dómy. Krátká odbočka vede k dolnímu Katedrálovému jezeru.


Jezero "Cathedral Lake" je obklopeno ledovcem do hladka vyleštěnými žulovými skalami. A nejsou tu skoro žádní komáři. Ideální místo na večeři s výhledem na sytě modrou vodní hladinu.


Přímo nad jezerem se tyčí věže mohutné skalní katedrály: skalní štít "Cathedral Peak".


Dříve než slunce zapadne za hory, stoupám do horského sedla. V sedle mezi skalami mimo stezku je spousta holých a ukrytých plošin, kde se dá bezpečně přespat. Volím jednu z nich a zalézám do spacáku. Mojí střechou je nebe plné hvězd. Okolo se tyčí skalní kopule, dómy a věže. Nikdy jsem si ani nesnil, že bych jednou mohl spát pod širákem v samotném srdci přírodního ráje: Yosemitského národního parku.



No comments:

Post a Comment